Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Χάθηκε οριστικά η τέχνη του βαγενά στην περιοχή του Κλινδιά


«Δεν υπήρξε ενδιαφέρον από νέους για τη συνέχισή της» λέει στην «ΠΡΩΤΗ» ο τελευταίος βαρελοποιός κ. Μάρκος  Σταυρόπουλος

Χάθηκε οριστικά η τέχνη του βαγενά στην περιοχή του ΚλινδιάΑνεπιστρεπτί φαίνεται ότι χάθηκε το παραδοσιακό επάγγελμα του βαγενά, καθώς ο τελευταίος επαγγελματίας που κατασκεύαζε βαρέλια στο Κλινδιά δεν «αναπληρώθηκε» από κάποιο νεώτερο, με αποτέλεσμα –και- η τέχνη αυτή να αφανίζεται στο πέρασμα του χρόνου!

Πρόκειται για ένα από τα τελευταία χειροποίητα επαγγέλματα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια εξακολουθούσε να ασκεί με τον παραδοσιακό τρόπο ο κ. Μάρκος Σταυρόπουλος, ο οποίος ωστόσο λόγω συνταξιοδότησης αλλά και ηλικίας σταμάτησε πλέον να φτιάχνει δρύινα βαρέλια.
Στο διάστημα που μεσολάβησε την τελευταία πενταετία, ο κ. Σταυρόπουλος έδωσε και τα υπόλοιπα κρασοβάρελα τα οποία λόγω κατασκευής αλλά και ποιότητας είναι πλέον περιζήτητα, αφού δύσκολα βρίσκονται στο εμπόριο.
Ωστόσο ο ίδιος κράτησε τα μηχανήματα κατασκευής των βαγενιών με την προσδοκία ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από τη νέα γενιά για τη συνέχιση της τέχνης, χωρίς κάτι τέτοιο τελικά να γίνει αφού πέρα των άλλων το επάγγελμα του βαρελοποιού πιθανόν να μην έχει πρόσφορο έδαφος την εποχή, που κυριαρχεί η τεχνολογία αλλά και το πλαστικό...
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Πρώτη που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015.