Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οι δρόμοι των νερών και των κοπαδιών


Επιμέλεια: Ηλίας Τουτούνης

ΜΙΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΒΙΩΜΕΝΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΩΝ ΚΟΠΑΔΙΩΝ ΣΤΑ ΧΕΙΜΑΔΙΑ
Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που οι ποιμένες, οδηγούμενοι από τον οικολογικό καταναγκασμό, κατεβαίνουν με τα κοπάδια από τα αλπικά λιβάδια των βουνών στους κάμπους, να ξεχειμωνιάσουν. Όσο αισιόδοξο και άνετο είναι το ανέβασμα ανθρώπων και ζώων μέσα στην ανοιξιάτικη φυσική αλλά και ψυχική ευδία, τόσο αγωνιώδες και επίπονο είναι το κατέβασμα μέσα στη φθινοπωρινή συγκυρία, οπότε η μέρα έχει μακρύνει, τα ζώα εγκυμονούν, οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες[1].
Αντί άλλης διαπραγμάτευσης για μια τέτοια κοπιώδη πορεία παραχωρούμε το λόγο στην παραμυθιακή αφήγηση ενός κτηνοτρόφου. Μαρτυρία[2] ανοικτή σε πολλαπλές αναγνώσεις, αναδεικνύει εδώ -μέσα από την πυκνότητα και παραστατικότητα της προφορικότητας, και κυρίως μέσα από την ίδια βιωμένη γνώση- το πόσο κυριολεκτικός είναι εν τέλει ο τίτλος «Οι δρόμοι των νερών και κοπαδιών».

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η ιστορία και οι προοπτικές ανάπτυξης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε εκδήλωση του συλλόγου Δουκιωτών

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΟΥΚΙΩΤΩΝ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ιστορία και οι προοπτικές ανάπτυξης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε εκδήλωση του συλλόγου Δουκιωτών

Για μία ακόμη χρονιά ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Απανταχού Δουκιωτών συνέχισε τις εκδηλώσεις που έχουν γίνει πια θεσμός. Στις 13 Αυγούστου 2013 διοργανώθηκε στην πλατεία του χωριού Δούκα της ορεινής Ηλείας εκδήλωση, με αφορμή το γεγονός ότι πέρυσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την τελευταία φορά που το Δούκα αποτέλεσε πρωτεύουσα του δήμου Ολυμπίων.
Την εκδήλωση με θέμα «Δήμος Ολυμπίων: Η ίδρυση και η ιστορική πορεία. Σήμερα… υπάρχει προοπτική;» συντόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αποστολοπούλου Ράνια. Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κανελλοπούλου Γεωργία καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους, δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.
Στο πρώτο μέρος το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ιωάννα Δούρου παρουσίασε ιστορικά στοιχεία του δήμου Ολυμπίων από την ίδρυσή του το 1841 μέχρι και σήμερα. Η παρουσίαση αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία διοικητικής διαίρεσης, πληθυσμού, μορφωτικού επιπέδου και οικονομίας.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Σπαρτουλιά - εκδήλωση 2013


Ο νεοσύστατος πολιτιστικός σύλλογος Σπαρτουλιάς (Αντρωνίου), διοργάνωσε την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013, την καθιερωμένη πλέον γιορτή της «σουβλιστής προβατίνας», στην πλατεία του Δεληγιώργη Γιαννιά που βρίσκεται στα Αναθέματα. Στην εκδήλωση προσήλθε σύσσωμο το Αντρώνι αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες από τα γύρω χωριά που τους διατέθηκε δωρεάν σουβλιστή προβατίνα. 
Ο χορός το κέφι και η διασκέδαση κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Αυτή η γιορτή ξεκίνησε αυθόρμητα, το καλοκαίρι του 2008 από μια ομάδα ανθρώπων και φέτος την έκτη κατά σειρά εκδήλωση, διοργάνωσε o νεοσύστατος σύλλογος των απανταχού Σπαρτουλαίων.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση χθες στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Ιωάννου Αμαλιάδας με θέμα: Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ.
Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε τον χώρο και παρακολούθησαν την τέλεση του Αγιασμού του Πνευματικού Κέντρου που τέλεσε ο ιερέας της Ορεινής (Μοστενίτσας) κ. Φίλιππας Πέτρου και ο ιερέας του Αγίου Ιωάννου κ. Γιώργος Γιαννακόπουλος.
Μετά τον αγιασμό η πρόεδρος του συλλόγου, Τσούλου Θάλεια, σε σύντομο χαιρετισμό, ανέφερε για τις δραστηριότητες του συλλόγου και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.