Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τσοπανάκος - ο Τυρταίος του 1821

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΛΑΣ (ΤΣΟΠΑΝΑΚΟΣ), Ο ΤΥΡΤΑΙΟΣ ΤΟΥ 1821
Όταν η επανάσταση του 1821 είχε εξαπλωθεί και το ντουφέκι είχε ανάψει σ’ ολόκληρο τον Μοριά, ένας αλλόκοτος λαϊκός τραγουδιστής και συνάμα ποιητής, παρουσιαζόταν περιφερόμενος κυρίως στα μεγάλα μοραΐτικα πολεμικά στρατόπεδα.
Δεν ήταν από τους συνήθεις πολεμιστές τραγουδιστάδες, που κατά την σύσταση των στρατοπέδων, την διάρκεια των πολιορκιών και μετά τις νικηφόρες μάχες, έπαιρναν την φλογέρα ή τον ταμπουρά και διασκέδαζαν τους άνδρες των στρατοπέδων.
Αυτός ήταν ένας πολύ παράξενος και ιδιόμορφος τραγουδοποιός, στιχοπλόκος και άριστος τραγουδιστής. Ήταν κάπου τριάντα ετών, μα η κορμοστασιά και το ύψος του, τον έδειχνε για δωδεκάχρονο παιδί. Είχε κοντά στραβά πόδια με παιδικά δάκτυλα, καμπούρης και από τις δυο πλάτες και ανίκανος για εργασία. Τα χαρακτηριστικά, του κεφαλιού του που ήταν κολλημένο επάνω στο παιδικό κορμί του χωρίς λαιμό φανέρωναν έναν ενήλικα άνδρα. Έτσι γεννήθηκε και έτσι μεγάλωσε, δηλαδή το κορμί του παρέμεινε παιδικό, ενώ το κεφάλι του αναπτύχθηκε φυσιολογικά.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

MΠΟΤΣΙΚΙΑ Ή ΣΚΥΛΟΚΡΕΜΜΥΔΑ

Το σκυλοκρέμμυδο, κρεμμύδα ή μπότσικα, σκίλλα η σχινοκέφαλος, (Scilla maritima ή urginea maritima): Είναι ένα γνωστό και συνηθισμένο φυτό στην Ελλάδα. Φυτρώνει κυρίως σε αγρούς, δάση και βράχια και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα φυτοφάγα ζώα δεν το τρώγουν διότι έχει πικρή γεύση και περιέχει δηλητήριο, το οποίο μπορεί από μια απλή επαφή να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Δεν χρήζει ιδιαίτερης καλλιέργειας και φροντίδας, διότι έχει μεγάλη ανθεκτικότητα σε οποιαδήποτε κλιματολογική συνθήκη που επικρατεί στις παραμεσόγειους χώρες. Έχει την δυνατότητα ακόμη κι αν το ξεριζώσεις τελείως από τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει ν’ αναπτύσσεται κανονικά και να βγάζει νέα φύλλα, ακόμη και άνθη.
Το Σκυλοκρέμμυδο, είναι η Σκίλλη των Αρχαίων, οι νεότεροι Έλληνες κατά τόπους του έχουν αποδώσει διαφορετικές ονομασίες. Στα νησιά του Αιγαίου το ονόμαζαν κουβαρόσκιλλα ή αρχιδόσκιλλα, στην Σύρο κρεμμυδόσκιλλα, στην Αίγινα- Λακωνία και Πάρο ασκέλλα, στην Κρήτη ασκυλλλητούρα, στην Κεφαλλονιά ασκικονάρα, ασκιλλοκάρα, αγιοβασιλίτσα και κουτσούνα, στην Ηλεία και στην Αρκαδία μποτσίκι ή γυφτοκρέμμυδο και στην Αιτωλία βασιλοκουτσούνα
Το φυτό αυτό φύεται σχεδόν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, φυτρώνει ανάμεσα στους βράχους, κάτω από τους θάμνους και στις πλαγιές των αγρών.
Θεραπευτικές ιδιότητες.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόσκληση του Συλλόγου Ηλείων – Ιλίου «Η Αρχαία Ολυμπία»

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΙΩΝ-ΙΛΙΟΥ «Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ» ΓΙΑ 4η  ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗ.ΚΕ.Π.Α ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

 «ΣΤΙΣ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 9 ΜΜ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΟΥΜΕ  ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙ  ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ  ΕΚΛΕΚΤΟ ΚΡΑΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
 ΣΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΩ ΗΛΕΙΑΣ   ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ  ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  «Η ΕΣΤΙΑ»  [ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ]    ΚΑΙ  «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» [ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΡΟΥΣΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ].
ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΛΕΖΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙ Η ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΦΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΟΥ.
 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ 
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ».